Asuminen ja koti

Itsenäistymiseen liittyy usein muuttaminen omilleen, pois lapsuudenkodista. Omaan kotiin muuttamiseen liittyy käytännön asioiden lisäksi monia erilaisia ajatuksia ja tunteita. Omassa kodissa tuoksuu ja kuulostaa erilaiselta ja joskus olo voi tuntua todella yksinäiseltä. Kodin voi perustaa itsekseen tai vaikkapa kämppäkaverin kanssa. Asumismuoto voi olla myös soluasunnossa.

Mitä minun pitää tehdä, jos haluan muuttaa omilleni? Mistä saan kotivakuutuksen? Onko pakko asua yksin?

Keskittynyt opiskelijanuori istuu lattialla ja tekee muistiinpanoja tietokoneelta

Lue lisää aiheesta:

Tietolähteitä asumisesta

Kuntien oman vuokra-asuntotarjonnan lisäksi seuraavilta sivustoilta löytyy yksityisten, yritysten ja yhteisöjen vuokrattavia asuntoja kattavasti ympäri Suomen:

https://www.vuokraovi.com/
https://kas.fi/
https://lumo.fi/
https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot
https://www.realiaasuntovuokraus.fi/ (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu)

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n sivuilta löytyy yleistä tietoa opiskelija-asumisesta ja sivujen kautta voi myös hakea opiskelija-asuntoa useilta paikkakunnilta.

Nuorisoasuntoliitto ry:n Asumisen ABC tarjoaa monenlaista tietoa, vinkkejä ja pohdittavaa itsenäisen elämän aloittamisen ja omaan asuntoon muuttamisen kynnyksellä.

Nuorisoasuntoliitto ry:n Itsenäistyvän nuoren Omaan kotiin -opas neuvoo itsenäisessä asumisessa. Saatavilla suomen lisäksi englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi.

Nuorisoasuntoliitto ry:n Asumisen ABC- kouluttajan opas on suunnattu kouluttajille ja ryhmien ohjaajille ja sen avulla voi herätellä nuoria pohtimaan omia asumisen valmiuksia, käsitellä asumisen taitoja, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asumiseen liittyvää taloudenhallintaa.

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat keskusteluapua periaatteella ”kaikille asioille voi tehdä jotain.” Apua saa niin verkon kautta kuin myös turvatalojen toimipisteistä viidellä paikkakunnalla, joissa ne tarjoavat myös yöpymismahdollisuuden, silloin kun sen tyyppiselle avulle on tarve. Turvatalojen toiminnan esittely löytyy kuudella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, somaliksi, arabiaksi.