Raha

Mahdollisuudella määrätä omasta rahankäytöstä on suuri symbolinen, mutta myös käytännöllinen merkitys nuoren itsenäistymisessä. Kuinka nuori tehtävässä onnistuu, ei riipu yksin nuoresta tai siitä, miten hän toimii nyt. Merkitystä voi olla paljonkin sillä, miten esimerkiksi läheiset onnistuvat omassa taloudenpidossaan tai mitä nuori on aiemmin tehnyt, onko hänellä esimerkiksi velkaa. Hyviä työskentelymateriaaleja taloustaitoihin liittyen löytyy runsaasti. On myös hyvä muistaa, että raha ei nuoruudessakaan välttämättä liity aina niukkuuden hallintaan, vaan myös nuorista osa säästää ja sijoittaa menestyksellisesti.

Miten saan rahat riittämään? Mihin rahaa menee?

Säästöpossu taskulaskimen päällä

Lue lisää aiheesta:

Tietolähteitä rahasta

Nuorisotyöntekijät voivat nuorten keskustelukumppaneina helpottaa nuorten selviytymistä vaikeiden aikojen yli kertomalla nuorille, mistä omalla paikkakunnalla voi saada ruoka-apua. Toinen konkreettinen neuvo on kauppojen iltatarjouksien hyödyntäminen, jossa rahansäästymisen lisäksi huomiota voi antaa ekologisuudelle pakkausjätteen vähentymisen myötä. Omaa ajattelutapaa rikastuttamaan voi vilkaista Diakonissalaitoksen Taloustaitohankkeen projektipäällikön Eeva Pihan tekstin otsikolla: ”Saako köyhällä olla elämänlaatua?”

Nuorisoasuntoliitolta löytyy paljon hyödyllistä talousasiaa itsenäistyvälle, kuten tietosivu asumiseen ja elämiseen liittyvistä Kelan tukimuodoista sekä laskureita oman budjetin hallintaan.

Talous ja nuoret TAT:in Puhu rahasta- talouspodcasteissa nuoret pohtivat rahaa- sen hankintaa, hallintaa ja merkityksiä elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Ennakoiva talousneuvonta-hankkeen Talousneuvolat ympäri Suomen tarjoavat matalan kynnyksen keskusteluapua ja neuvoja arjen raha-asioihin liittyen.

Marttojen monipuoliselta Omat rahat -sivustolta löytyy ohjeita budjetin laadintaan, taloustaitojen testausmahdollisuus sekä nuorten kanssa pelattavaksi tarkoitettu peli, jossa on teemana erilaisten hankintojen välttämättömyyden pohdinta. Peli on tuotettu yhteistyössä Takuusäätiön kanssa, kuten myös erilaisia raha-asioiden haltuunottoa tukevia harjoitteita sisältävä julkaisu.

Takuusäätiö neuvoo, miten työntekijä voi tukea nuorta velka-asioissa.

Kuluttajaliiton Pieni talousopas tarjoaa tiivistettynä tietoa muun muassa siitä, missä järjestyksessä laskut kannattaa maksaa.

Koordinaatin ylläpitämässä Nuorten elämä -tietopankissa on oma talous -osio, josta löytyy taskurahasta, rahan lainaamisesta, verotuksesta, kuluttajansuojasta ja maksuongelmista. Lisäksi tarjolla minivisa omien raha-asioiden pohdiskeluun.

Menetelmiä rahasta

Rahakramppi-peli on Lahden nuorisopalveluiden nuorisotiedotuksen toiminnallinen menetelmä itsenäisestä rahankäytöstä. Se soveltuu käytettäväksi erilaisten ryhmien, esimerkiksi luokkien kanssa. Pelin kesto on noin 90 minuuttia, oheisesta kansiosta saa käyttöönsä ohjeet ja pelissä tarvittavan materiaalin. Tämä peli edustaa niitä harvinaisia esimerkkejä, joissa myös nuoret ovat olleet mukana suunnittelemassa peliä.

Nuorten Akatemian ja Asiakastiedon #TarkkaFyrkka-rahahuolia?- työpajassa pohditaan talouden riskejä ja mm. ylivelkaantumista. Noin 75 minuuttia kestävä työpaja soveltuu 15-30-vuotiaille. Työpajan ohjaajan opas sisältää kaiken tarvittavan materiaalin työpajan vetämiseen.