Työ ja opiskelu

Nuori saa opintoihin ja työhön liittyvää ohjausta niin koulussa ja oppilaitoksissa kuin myös Ohjaamoissa ja TE-palveluissa. Silti työhön ja opiskeluun liittyvät asiat voivat mietityttää nuoria myös nuorisotyöntekijöiden kanssa. Tuen tarve on koronan myötä kasvanut entisestään: nuorisotyöttömyys on kasvanut, työharjoittelupaikkojen saanti on vaikeutunut ja lähiopetusta kouluissa ja oppilaitoksissa on karsittu. Lisäksi oppivelvollisuuden laajentuminen synnyttää uutta tiedontarvetta.

Mistä töitä saa? Mitä jos en pääse opiskelemaan minne haluan?

Nuori autokorjaaja-harjoittelija tekee autoon huoltoa

Lue lisää aiheesta:

Tietolähteitä työstä ja opiskelusta

Suomessa nuori saa tukea koulutus- ja ammattialan valintaan kouluissa ja oppilaitoksissa, työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE) sekä Ohjaamoissa. TE-toimistot tarjoavat valtakunnallista koulutusneuvontaa ja uraohjausta verkossa. Lisäksi se tarjoaa eri paikkakunnilla toteutettua neuvontaa ja ohjausta kasvotusten. Lisäksi Ohjaamot tekevät merkittävää työtä tarjoamalla nuorille räätälöityjä monialaisia palvelua 70 paikkakunnalla. Kahdeksalla paikkakunnalla on myös Vamoksen palveluja. Yksityiskohtaista tietoa opintoihin ja yhteishakuun liittyen eri koulutusasteilla tarjoaa Opintopolku.

Eduskunta hyväksyi oppivelvollisuuden laajentumisen vuoden 2020 lopussa. Hakuvelvoite toisen asteen oppilaitoksiin on voimassa kevättalven 2021 yhteishausta eteenpäin aina niille nuorille, jotka ovat perusopetuksen 9. luokalla. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto). Yllä olevasta linkistä löytyy tietoa esitteen muodossa kahdeksalla kielellä.

Suomen ammattiliittojen keskusliitolla (SAK) on verkkosivuillaan perustietoa työntekijöille otsikolla Työelämän pelisäännöt. Tarjolla on myös samanniminen julkaisu, josta löytyy tietoa seuraavilla otsakkeilla: työn hakeminen, muistilista työssä aloittavalle, työsuhteen kesto ja muoto, työsopimus, työntekijän ja työnantajan velvollisuudet, työaika, tauot ja lepoaika, vuosiloma, palkka, työsuhteen päättyminen ja tietoa nuoria työntekijöitä suojelevasta lakipohjasta. Materiaalia on tarjolla 13 kielellä.

Kunkoululoppuu -sivuston Duunikoutsi on 13–25-vuotiaille nuorille suunnattu maksuton mobiilisovellus. Sovelluksen sisältö soveltuu nuorille, jotka ovat hakemassa TET-paikkaa, ensimmäisiä työpaikkoja, kesätöitä tai tekemässä uravalintoja. Nuoren ohjaajalle on tarjolla myös valmis opetuspaketti harjoituksineen. Sovelluksen on kehittänyt Talous ja nuoret TAT yhteistyössä Oikotie Työpaikkojen, SAK:n, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja OKM:n kanssa.

Myös Nuortenelämä.fi -verkkopalvelussa on työhön ja yrittäjyyteen liittyvää tietoa. Kyseinen osio on myös palvelun eniten käytettyä osuutta. Vuonna 2020 katsotummat ja kommentoiduimmat tietosivua löytyvät sen alta, kuten ”Töitä 15-vuotiaalle” (37 182 sivunkatselua) ja ”Miten saada taskurahaa?” (31 455).