Vapaa-aika

Erilaiset järjestöt ja yksityiset palveluntarjoajat tuottavat vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia. Harrastaminen ei aina kuitenkaan tarkoita ohjattua toimintaa. Esimerkiksi leipominen, piirtäminen, pelaaminen tai geokätköily on yhtä lailla hyviä tapoja viettää ja saada sisältöä vapaa-aikaan. Monet sosiaalisen median kanavat tarjoavat ryhmiä erilaisten harrasteiden ja kiinnostuksen kohteiden ympärille. Joiltain paikkakunnilta löytyy sosiaalisesta mediasta ystävän etsintä -ryhmiä ja verkossa toimiviin peliyhteisöihin liittymällä voi myös tutustua samanhenkisiin ihmisiin.

Mielekäs tekeminen tai harrastaminen vapaa-ajalla lisää tutkitusti hyvinvointia. Nuorille suunnattuja vapaa-ajanpalveluita on tarjolla paikkakunnasta riippuen vaihtelevasti. Joissain kunnissa kunnallinen nuorisotyö tarjoaa myös nuorille aikuisille vapaamuotoisia kohtaamispaikkoja ja -mahdollisuuksia. Näistä kannattaa kysyä paikallisilta nuorisotyön toimijoilta tai tutustua heidän sosiaalisen median kanaviin ja verkkosivuihin.

Mistä saan kavereita?

Konserttiyleisön silhuetti vasten lavan valoja, kädet ylhäällä sydämen muodossa

Lue lisää aiheesta:

Tietolähteitä vapaa-ajasta

Moni haaveilee lemmikistä ja se tuokin paljon iloa elämään. Pitkäaikainen eläinystävä vaatii myös sitoutumista ja rahapussia. Lemmikin hankintaa harkitsevan kannattaa tutustua Eläinten hyvinvointikeskuksen lemmikinottajan avuksi tehtyyn muistilistaan sekä sivuilta löytyviin esimerkkeihin eri lemmikkien pitämisen vuosittaisista kuluista.

Jos lemmikin ottaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, eläinten parissa ja hyväksi pääsee toimimaan monella muullakin tavalla. SEY Suomen eläinsuojelun sivuilta löytyy tietoa mm. vapaaehtoistyöstä löytöeläintaloissa tai esimerkiksi kuinka pääsee eläimen sijaiskodin tarjoajaksi.

Mielekkään vapaaehtoistyön tekeminen tuo sisältöä vapaa-aikaan ja elämään sekä mahdollistaa samanhenkisiin ihmisiin tutustumisen. Vapaaehtoistyö.fi- sivulta voi etsiä vapaaehtoistyötä paikkakunnittain ja teemoittain. Opetushallituksen Erasmus+ -sivustolta löytyy tietoa vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ulkomailla. Tarjolla on myös laajemmin rahoitusta kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla sekä erilaisiin nuorten ja nuorisotyön hankkeisiin.

Yksinäisyyttä voivat kokea nuoret, aikuiset ja ikääntyneet, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai muuttunut elämäntilanne. Ystävyyssuhteiden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä. Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. SPR:n ystävätoiminnan sivuilla voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi ystäväksi tai hakea itselleen kaveria.